Hogyan működik a helymeghatározás az okosórákban

A gyerek okosórák legkedveltebb funkciója a helymeghatározás, pozíció követés. Vásárlásunk célja általában, hogy az óra segítségével szeretnénk megállapítani gyermekünk tartózkodási helyét.

Azonban arról keveset tudunk, milyen módszerrel próbálják az órák megállapítani a pozíciót és milyen pontossággal illetve feltétellet tud ez a funkció működni.

SeTracker
SeTracker

Mobil alkalmazás

Az órához leggyakrabban a SeTracker alkalmazás tartozik, melyben lehetőségünk van lekérni a gyerek okosóra helyzetét, amely a térképen megjelenik. Itt látno fogjuk a lekérzdezés idejét, pozícióját és a helymeghatározás módját, mely eltérő lehet az szerint, milyen kürölmények között van az óra pozíciója.


Helymeghatározás módszerei


LBS (Location-Based Service)
Amennyiben az okosóra nem tud GPS vevőkkel komunikálni, mivel nem látja azokat, ilyen esetben a mobilszolgáltató adótornyainak helyzete alapján próbál pozíciót kapni. Ennek pozicionálás az adótornyok sűrűségétől függ, mely 500-1000m pontosságú lehet, vidéken, ahol kevesebb adótorony van, így akár ettől több is.
LBS
LBS


GPS (Global Positioning System)
Ez a legelterjettebb ill. legismertebb módszer a helymeghatározásnál, melyel a legtöbb gyerek okosóra rendelkezik. Ennek pontossága elérheti a 10 métert.

GPS
GPS

Ahhoz hogy a GPS pontos helymeghatározással tudjon működni, szükséges hogy legalább 4 műholddal közvetlek kapcsolata azaz rálátása legyen. Amennyiben épületen belül tartózkodunk, vagy olyan helyen ahol nagy az árnyékoltság, az órának nincs lehetősége GPS kordinátát kapni a műholdakról.

A GPS vevők nem működnek a következő, árnyékolt helyeken: alagutak, épületek/házak belseje, sikátorok, magas épületek közvetlen környéke, mély völgyek, sűrű erdők stb.. Ekkor mondjuk, hogy a vevő nem lát holdat vagy holdat vesztett.

A GPS kapcsolat akkor tud létrejönni, ha szabad ég alatt tartózkodunk. Ilyen esetben a óra GPS vevője általában 60-90mp alatt megállapítja a pozíciót.

AGPS (Assisted GPS)

Mivel a GPS technológia helymeghatározása lassú, ezért a A-GPS technológia hozzásegít abban, hogy az okos eszköz gyorsabb helymeghatározásához szükséges információkat kapjon.

WIFI
Zárt térben tartózkodás esetén, mivel nem láthatóak a műholdak, de elérhető WIFI hálózat, így amennyiben az okosóra WIFI csatlakozással rendelkezik, a hálózatok berendezéseire csatlakozik és azok helyzete alapján küldi vissza nekünk a pozícióját.