Okosórák és okoskarkötők - mennyire pontosan mérik a szívritmust vagy vérnyomást?

A pulzusszám optikai mérése a csuklón egyszerű és kényelmes módszer. Mindezek ellenére nem szabad támaszkodnunk az általuk megjelenített pulzusszámra. Minden mért adat csak informatív jellegű és eltérhet a professzionális műszerek által mért értékeitől, ezért nem tekinthetőek releváns értéknek.

Nem lehet egyértelműen mondani, hogy a fitnesz karkötők megbízhatatlanok és feleslegesek. Motivációként nagyszerű módja annak, hogy aktívak legyünk. Az egyetlen dolog, amelyet figyelembe kell vennünk, hogy ezek csak informatív értékek. (Forrás: slashgear.com)

Ezeket az órákat arról lehet felismerni, hogy kis LED-ek vannak a hátuljukon. Ezekből a LED-ekből zöld fény villog, ami áthatol a bőr felszínén és az erek falán. Viszont az áramló vérről (is) visszaverődik és ez a visszaverődés változik az áramlás függvényében. Az áramlás változása pedig a pulzustól függ. Mikor pumpál a szívünk akkor felgyorsul, aztán lelassul. Az erek rugalmassága tompítja ugyan az áramlás sebességének változását, de ettől még megmarad a pulzálás. A visszavert fényt érzékelve aztán az óra nekiáll számolni és mindenféle képletek segítségével megpróbálja kiszámolni a pontos pulzust.A kutatásban is egy ilyen szerkezetet vizsgáltak meg a Fitbit Charge HR-t, melynek eltérése akár 54 bpm is volt a pulzus mérésekor, és a Fitbit Surge pedig 41 bpm értékkel tért el.

Hogy miért nem tudják pontosan kiszámolni a pulzust ezek az eszközök?


Azért, mert rengeteg zavaró tényező befolyásolja a mérést. A visszaverődést befolyásolja a LED-ek és az erek közti távolság. Ez pedig változik, ha mozog az óra, vagy ha megfeszül és elernyed az alkarunk izomzata. Minél intenzívebben mozgunk, annál inkább felerősödnek ezek a tényezők. De függ a bőr pigmentációjától és az izzadástól is az eredmény. Ráadásul a zavaró tényezők szempontjából pont a csukló bizonyult mérések szerint a legrosszabb helynek, de hát, ha egyszer a nép ott szeretné viselni az óráját és nem a nyakán, vagy a combja tövén így ez egy lehetőség.

Amit mindebből érdemes megjegyezni, az az, hogy ezek a szerkezetek nem alkalmasak a pontos pulzusszám mérésére, tehát, akinek egészségügyi okokból fontos figyelnie, annak marad a mellkaspánt, de akik csak úgy általában kíváncsiak az aktivitásukra, azoknak teljesen megfelelő. Ráadásul legyen szó Fitbit-ról, Apple Watchról, Samsung Gearról, vagy Xiaomi Amazfitről, mind egyformán pontatlan, nincs közöttük eltérés.

Ettől még ezek jó eszközök, aki megengedheti magának, az használja őket. Ha nem is fogja tudni pontosan a pulzusát, de arra jó lesz, hogy egy kicsit aktívabb életre sarkaljon minket!